Siirry pääsisältöön

Sissiarmeija

Puolustuksemme välttää laajaa materiaalitaistelua, koska sillä siihen ei ole varaa ja ennusteetkin lopputuloksesta ovat huonot. Sotaisen paukuttelunäytelmän sijasta sissiarmeijamme katoaa hiljaa metsiin. Sieltä käsin se tekee harkittuja iskuja joko ennalta suunniteltuihin kohteisiin tai syntyvien tilanteiden mukaan. Sissiarmeijamme kärki on hyvin varustettu taistelutapamme vaatimuksiin. Nykyaikaisesti aseistetut Jas Gripenit yhdessä norjalaisten kanssa hoitavat oman osansa ja tulevien ilmavoimien vuokraus valmistajamaalta irroittaa varoja maasodan hankintoihin. Ruotsi sitoutuu valtiosopimuksella siirtyvänsä teollisuutensa ja laivastonsa kautta Pohjolan puolustukseen. 

Sissiarmeijamme rekrytointiin ja mobilisaatioon tarvitaan perustamispaikoille tehokas ilmatorjunta. Se on käsittääkseni jo käsketty ilmavoimillemme ja Stinger-ohjuspuolustukselle. Niiden jatkohankintoihin löytynee rahaa. Viholliselle mikään ilmatoiminta ei tule metsäpeitteisessä maassa olemaan helppoa ja turvallista. Vihollisen kopterit eivät voi lentää oikeastaan mihinkään vuorokauden aikaan turvallisesti. Valloitusta yrittävän elintarvike- ja ammushuoltohuolto tulevat ensinnä kokemaan katkoja. Haavoittuneiden hoitoon saaminen liki mahdotonta. Torjuntatulta voi tärskähtää milloin mistäkin pensaasta. 

Sissiarmeijamme majoitus on pääosin luonnossa, mutta osin myös ennalta valituissa kesämökeissä. Talvikuntoiset kesäasunnot ovat taistelussa kova voimatekijä. Vihollisen oletettut liikkeeet ja agenttitoiminnan torjuntavaste ovat jo valmiina suunnitelmina tehtäväkansioissa. Avoveden aikana sissimme iskevät nopeakulkuislla, maastokelpoisilla pikkuveneillä. Silloin maahantunkeutujan ainoaksi mahdollisuudeksi jää sinne tänne ns. suojaleirien perustaminen. Kannattaako se? Toinen toisensa jälkeen nekin kokevat, ettei minkäänlainen leiriytyminen ole kannattavaa.

Siinä  kun nopeat Amos-kranaatinheittimet ja muut kaarituliaseemme sytyttävät koko leirin, hyökkääjän käsitys puolustajan kyvystä muuttuu nopeasti. Historia ei enää kiinnosta entiseen tapaan. Maamme valloitusta yrittävälle on hankalaa suojattujen leirien ylläpito kaikkine huollon lajeineen. Kaikki taistelutoimet - modernimpia kybertoimia myöten - kohtaavat tehokkaita vastatoimia. Panssarien torjunta on vaaditulla tasolla.

Niin sanottu hiljainen kuolema näkyy suurena loppusaldossa. Simo Häyhän perillisillä on pitemmälle kantava, nykyaikainen tarkkuusaseistus ja sen käyttäjillä erikoiskoulutus. Sotilaallinen esikuntatyö kysyy entistä enemmän kykyä ja ajassa toimivaa koulutusta. Menneisyydessä tehdyt sotilaalliset virheet vaativat mitä syvintä tietoa kaikista olosuhteista. Joskus on pakko luopua 200 tuliteräisestä krh -putkesta, koska taisteleva armeija tarvitsee nahkoja puhkikuluneisiin saappaisiinsa ja koululaiset samaan aikaan paperikenkiinsä.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sota

Järkyttävän pitkä ja monivaiheinen oli JR 1:n taistelutaival Kannaksella 1941, kunnes rykmentti aikanaan Lempaalassa ja Valkeasaaressa saavutti hiekkaiset asemansa. Sain loistavasti palvelevan Karhulan kirjaston kautta käsiini teoksen, joka vavahdutti. Olin itse saanut reserviupseerin kovan koulutuksen ja kurssin (68) aikana kuunnellut Ev. T.V.  Viljasen, läpimurron aikaan  JR 1:n komentajan, esitelmän taistelun raivokkaimmista, räjähtävimmistä ja murhaavimmista kohdista.

Asemasota vuosina 1942-43 yllätti kaikki. Alkoi kansan jatkuva nälkä, armeijalla ja suurimmalla osalla siviilissä.  Se ei kuulunut alupitäen sodan suunnitelmiin. Taistelut rintamilla kyllä rauhoittuivat, mutta armeijan olosuhteet eivät. Kuravesi, täit, luteet ja rotat vierailivat vuosikausia korsuissa nukkuvien luona, jopa ruoassakin. Pimeänhämärää joka paikassa. Kynttilöitä ei ollut koko aikana riittävästi. Ei tuikkinut joukottain öljylamppuja korsuissa. Radioita oli jos oli. Kansanhuollolle tehtiin halkoja, kerätti…

Polku

Uusi kaupunginjohtaja on nyt valittu. Kaikki haluavat onnitella, me mukana. Nyt pian on valittava se polku, jota koko kaupunkia aiotaan kuljettaa. Ikivanhana numeromiehenä teen ehdotuksen: Kaikki uusiksi! Olemme turhan kauan kiemurrelleet kivuliaassa rahapulassa.  On etsitty vain velansaannin mahdollisuuksia. Vaaleanpunaista tapaa on käytetty, jotta saataisiin edes näennäisesti onnistumisia.  Uusi avaus näyttäisi todellista rohkeutta. Oikeitten neuvonantajien vuoro on nyt - valtiokonttorin mustatakkisten - eikä  minkäänlaista kippurointia.

Taistelun väistäminen ei merkitse heikkoutta. Jos voimat on tuhlattu loppuun ja jatkuvasti tehdään vääriä päätöksiä, on syytä etsiä uusi polku. Kaikki tilastot, joita nyt kannattaa uskoa, julkaisevat vain tietoja huonoista tuloksista. Ne eivät osoita, että kaikki päättäjät olisivat heikkoja. Eivät  vain kyenneet vastustamaan poliittisesti reheviä lupauksia.  Terveille raiteille vievää polkua, ei siitä syystä ole löydetty. Kuunneltiin liian kauan vää…

Pelisäännöt

Kanavassa no 1/2028 (HJ) pohtii muuttaako some demokratian pelisäännöt. Ajatus sulkee näin presidenttivaalien esi-iltana monet tärkeät aiheet kultaisen sijansa. Taas kerran, kaikkien suhteiden keskiössä, näyttää olevan se mahtivoima, joka kykenee lähes kaikkeen. Valta. Tätä voimaa on tutkittu paljon. Yleisesti on tultu toteamukseen, etää valtaa käyttää se, joka kykenee saamaan asiat edistymään. Sitä on nopeasti muuttuvissa tilanteissa aina sillä, joka kykenee muutoksen suunnan havaitsemaan.

Se sääntö on tietenkin pätevä jo vanhastaan. Miten tätä periaatetta voidaan hyödyntää? Vaikeus alkaa tästä. Muutoksen sunntia on niin monen monta. Oikean valitseminen tuottaa tuskaa. Johtajille koko kenttä avautuu lottona. Agoritmitkään ole täsmällisiä, nekin voivat erehtyä. Ajatukseni suuntautuu silloin ymmärrettävästi juuri valittuun kaupunginjohtajaan. Hänen ensimmäiset linjavetonsa, joko ovat oikeita tai sitten vääriä. Tietäjiä tarvittaisiin, jos niita löytyisi. Pikaiset korjausviennit kyllä ho…