Siirry pääsisältöön

Ilman vahingoittamisen tarkoitusta

Pistäydyin muutamana päivänä eräässä hyvän palvelun yrityksessä. Yrittäjä itse palveli asiakastaan, taas kerran, ja moitteettomasti. Samaan aikaan, tarmolla, pesi toimipaikan keväisiä ikkunoita työntekijä. Muutamaa hetkeä aikaisemmin oli räjähdyksenomainen uutinen Metsä Groupin uudesta sellutehtaasta Jämsänkoskelle, Keski-Suomeen, valloittanut suomalaisten mielet. Todella valloittanut, koska moneen kuukauteen eivät tiedotusvälineitten otsikot olleet osanneet kertoa muusta kuin alenevasta elintasosta ja tulevista kieltäymyksistä.

Että kokonainen miljardi! Suomalaisten laskutaito rahasummista on ennenkin heilahdellut laidasta toiseen. Nyt unohdettiin oitis, että viime vuosina purettujen paperikoneiden arvo oli paperinkulutuksen syöksystä johtuen suuresti ylittänyt tuon taianomaisen miljardin. Suurelta tuntuneesta rahasummalla muutettiin saman tien koko talouselämän toimenkuvaa ja suuntaa: tästä se nousu taas alkaa, elintaso palaa ainakin entiselleeen. Ei tarvitse hyväksyä enää kielteisyyttä, ei kirjoituksissa, ei puheissa! Työntekijän katseessa minun suuntaani havaitsin enemmän kuin lievää moitetta. Positiivisuutta, sinäkin!

Hyväksyn mielelläni ajatuksen positiivisesta paremmuudesta, inhimillisesti ottaen lähes kaikessa. Suomalaiselle vain on jatkuvasti vaikeata verrata suhteellisuuksia toisiinsa. Kun viime kuukausina on kuultu vain väen vähentämisiä, yhdellä suunnitelmamiljardilla on tarunomainen kyky vaikuttaa kansan mielialaan. Vaikka ilman edes toteuttamispäätöstä. Paljon on vielä asiassa selvitettävää ennenkuin rakentaminen edes alkaa. Muun muassa yhteiskunnalliset määräykset, tai koko kysyntäkenttä, muiden samalla toimialalla kilpailevien muitten yhtiöitten vastaavat suunnitelmat, niin Suomessa kuin koko globaalisessa maailmassa.

Tunnelman heilahtelussa kysessä onkin usein pelko. Pelosta joutua itsekin luusereitten poispotkittavaan joukkoon. Näin syntyvät muun muassa myös kunnallisten museoihmisten laskelmat. Ei niitä millään haluaisi lukea tahallaan vääristellyiksi. Kun laskelmia muun muassa Vellamosta tehdään, unohdetaan osaan kansaan menevästi, vain muutamia tositärkeitä asioita. Tai sitten ei kyetä oikein laskemaan. Tunne on silloin voittanut opiskelunaikaisen tiedon. Nimittäin: voidakseen jotakin rahamäärää ympäristön hyväksi kuluttaa, jonkun toisen on sitä ennen asetettava tarjontaansa kuluttamishalukkaan eteen ja maksettava ennakkoon koko kulutuksesta oma osansa.

Suhteellisuutta ja rehellisyyttä siis! Demokratiassa sitä ei aina ole. Mutta siitä totuudesta emme millään irti pääse, että demokratiaa parempaa hallintomuotoa ei ole vielä keksitty. Monet ovat on sivuuttamista, jopa hävittämistä kokeilleet, mutta aina on jonkinlaisella rytinällä palattu entiseen, samaan totuuteen. Kun Vellamon kannattavuutta nyt eri keinoin yritetään saada totuutta väistellen todellista  paremmaksi, ei kyse aina ole valheesta. Inhilliseen elämään kun kuuluu muutakin kuin leipä ja sirkushuvi. Ikäni puolesta tiedän senkin. Tahalliseen vahingoittamisen tarkoituksellisuus kuuluu sitten kokonaan eri politiikkoihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla. Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena. Naisten rangaistusleiri Karh

Nousukausi

Aito myyntipäällikkö sen tietää, nimittäin nousukauden pituuden. Niin ainakin SK 13-15 väittää. Historiasta voimme lukea, kuinka  yhdessä olemme tunaroineet ja siksi toivuimme muita hitaammin. Lisäksi Suomi koki Nokian romahduksen ja Venäjän hyytymisen. Maamme sai siis enemmän vaikeuksia syliinsä kuin muut talouden kärkimaat, joilla tuotanto oli monipuolisempaa kuin meillä. Tämän ohella Kiinan pörssiromahdusta silloiset asianantuntijat pitivät  mahdollisena. Sen vuoksi korjailtiin väärään suuntaan. Lähes kaikki olivat sen ennusteen takana. Nyt siis uskotaan taas myyntipäälliköiden arviontiin. Elämme terveesti, olemme onnellisisa. Nousukautemme jää täten myyntipäälliköiden arvion varaan. Niin ainakin uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Markkinat lähettävät jo sellaisia signaaleja, että USA vaipuu taantumaan jo kahden vuoden kuluttua! Saadaan nähdä, toteutuuko tämä arvio. Olemmeko juuri nyt kulkemassa ylös vai alaspäin? On siinä poliitikoilla pohtimista, kun eivät osaa nykyist

Carean nykytilanne on muuttumassa hallitsemattomaksi

Jussi Raukko (Kouvola) kauhistutti äskettäin Kymen Sanomissa mielipiteellään, että maakunnan etelän ja pohjoisen välinen kilpavarustelu erikoissairaanhoidon investoinneissa nousee jo 200 miljoonaan euroon, ehkä ylikin. Kauhistusta lisäsi se, että Kymenlaakson omistajakunnat yhdessä ovat keskussairaalalleen tänään velkaa jo 24 miljoonaa! K eskussairaalan kunnossa ja toimitusjohtajan lausunnoissa tilanne on näkynyt. Sairaalan oma rahantarve ja omistajakuntien samanaikainen painostus alijäämäiseen talousarvioon ovat pakottaneet Carean ottamaan omiin nimiinsä velkaa kymmeniä miljoonia, vaikka sillä samaan aikaan on ollut jättisaatavia omistajiltaan. Onhan se aivan hullu tilanne. Näillä kuitenkin mennään, koska omistajakunnat näkevät maineensa takia velat mieluummin Carean kuin omassa repussa. Tilanteeseen toivotaan toki muutosta, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jo herkistetty puuttumaan keskussairaalaa puuduttavaan talousarviokikkailuun. Nyt on syytä luottaa korkean