Siirry pääsisältöön

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa.

Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana vanhemman Heikin nousua koko Suomen johtavaksi lentopalloilijaksi. PoPossa vaikutti siihen aikaan myös Jomppe Karhunen, joka myöhemmin siirtyi myyntipäälliköksi, muistaaseni Tikkurilan Värin palvelukseen. Jompelta tuli joka tapauksessa ehdotus ostaa lentopallo urheiluseuralta.

Se siirrettiin tosimitättömällä kaupalla ja yhteisellä päätöksellä karhulalaiselle konepaja- ja teollisuuspalvelueyhtiölle, joka suurena työnantajana oli nousemassa maan valioitten joukkoon. Rateko Oy:ssä yhtyivät kahden veljesarjan kohtalot toisiinsa. Montoset muistivat Rantamo-nimen jo heidän lapsuusaikanaan. Vaatteisiin ja kenkiin kiinnitettiin siihen aikaan nimi, josta selvisi pääasialllinen käyttäjä. Varsinkin kenkiä jouduttiin vaihtamaan. Lasten talviolosuhteiin käyviä asusteita muuteltiin. Lentopallo-joukkueeseen hankittiin sittemmemin lisää vahvistuksia. Muun muassa Raimo Koskinen saatiin muuttamaan Karhulaan.

Risto Palosen liityttyä vielä joukkueeseen alkoi PoPo:sta alkuunsaanut ryhmä nousta koko valtakunnan tietoisiuuteen. Aluksi oli vaikeuksia. Vaikka joukkue oli osittain nimekäs. Se ei osannut vielä kehittyä taktisesti. Vasta valtakunnan päävalmentajaksi ylenneen Heikki Montosen ja maajoukkueeseen jatkuvasti kuuluvan Rami Koskisen avulla karhulalainen joukkue kohosi Suomen kärkeen. Eri maiden suurlähettiläät ja Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto, kävivät täällä. Kansainvälisiä otteluita riitti. Kaikenvärisiä mitaleita sateli Karhulaan. Koko seuran kohtalo päättyi pian maailmanmaineeseen kohonneen konepajankin joutuessa ulkopuolisten paineiden johdosta konkurssiin.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaupunkistrategia

Sain käsiini Kotkan kaupunkistrategian. Rohkea se ainakin oli ja kehitysjohtajan kädenjälkeä siinä näkyi. Saa sitten nähdä, miten se suunnitelma aikanaan toteutuu. Mutta jos-sanaa olisi aikaisemman kaupunginjohtajan kannattanut lukuisissa paikoissa viljellä. Se ei, itseluottamukseen vedoten, vain käynyt, lopun saatoimme havaita. Nykyisen kaupunginjohtajan asenne muistuttaa jopa uhkarohkealta. Ainakin näin vanhuksen silmissä. Siinä määrin johtajavakanssit vaihtuvat. Totista kulttuurijohtajaa Kotka, menneisyyteensä tiukasti vedoten, tarvitsee. Kehitysjohtajan kotiseuturakkaus lienee palkankorotuksella hoidettavissa. "Oh weh", sanoisi saksalainen. Tietävätkö hekään, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja pitääkö olla jo huolissaan?

Kaupunkistragia tällaisella rikkaan menneisyyden kaupungilla pitää olla. Siitä emme tingi. Se on sitten eri asia, mihin asetamme painopisteemme. Koulutukseen, kulttuuriin vai kaupallisuuteen? Tietääkö Cursor Oy kaiken tulevaisuudesta? Onko siinä se stra…

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa.

Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K…