Siirry pääsisältöön

Kaupunkistrategia

Sain käsiini Kotkan kaupunkistrategian. Rohkea se ainakin oli ja kehitysjohtajan kädenjälkeä siinä näkyi. Saa sitten nähdä, miten se suunnitelma aikanaan toteutuu. Mutta jos-sanaa olisi aikaisemman kaupunginjohtajan kannattanut lukuisissa paikoissa viljellä. Se ei, itseluottamukseen vedoten, vain käynyt, lopun saatoimme havaita. Nykyisen kaupunginjohtajan asenne muistuttaa jopa uhkarohkealta. Ainakin näin vanhuksen silmissä. Siinä määrin johtajavakanssit vaihtuvat. Totista kulttuurijohtajaa Kotka, menneisyyteensä tiukasti vedoten, tarvitsee. Kehitysjohtajan kotiseuturakkaus lienee palkankorotuksella hoidettavissa. "Oh weh", sanoisi saksalainen. Tietävätkö hekään, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja pitääkö olla jo huolissaan?

Kaupunkistragia tällaisella rikkaan menneisyyden kaupungilla pitää olla. Siitä emme tingi. Se on sitten eri asia, mihin asetamme painopisteemme. Koulutukseen, kulttuuriin vai kaupallisuuteen? Tietääkö Cursor Oy kaiken tulevaisuudesta? Onko siinä se strategian heikko kohta? Sosiaalidekraattiset apulaisjohtajat lähtevät. Kuka opintovapaalle, kuka muuten, syyt nyt tiedetään. Eikö uusi kaupunginjohtaja miellytä? No, lähtevän tilalle valitaan aina uusi. Toivotetaan vain hyvää matkaa, vaikka uutta oppia saamaan! Toivottavasti paikkojen kysyjiä riittää. On ainakin tähän asti piisannut. Nuoret pyrkivät ylöspäin. Heistä sitten valitaan, sillä tulevaisuushan on heidän. Me vanhukset olemme poislähteviä.

Ranskan presidentti kävi täällä. Nimenomaan Suomelle vierailu oli tärkeä, vaikka käynti oli kovin muodollinen. Suomenkieltäkin oli opeteltu. Kun yhdessä Pohjoismaassa vierailtiin, kuningaskunnassa, käydään sitten samalla matkalla toisessakin, tasavallassa. Presidentti Niinistö oli valmis kehittämään EU:n puolustusta. Pistäytymisellä Pohjois-Afrikassa saadaan suuria aikaan maanosamme puolustuksessa. Toivottavasti presidenttimme on oikeassa. Saako Mancron nyt johtajaviitan Angela Merkeliltä, se tullaan piankin näkemään. Ainakin Chemniz on nyt rauhoittumaassa ja se merkitsee Merkelille jatkuvaa valtaa. Hävittäjäkauppojakin sivuttiin, kaikki niitä haluavat. Ovat ne niin suuria tekijöitä suurellekin valtiolle.

Ruotsi tulee taas. Ei entinen emomaamme urheilussa täydellä voimallaan, mutta voittaa kyllä, vaikka valmentajamme kuinka uhoaisivat. Tasaisuus on jatkossakin valttia. Sillä juuri kasvatetaan uutta urheilupolvea. Olemme edelleen sitä mieltä, että huoltovarmuuden takia, ruotsalainen teollisuus kyllä kykenee, Pohjolan yhteisellä osavalmistuksella tuettuna, maanosapuolustuksen kyllä hoitamaan. Mutta se pitää aina muistaa, ettei niin suurta organisaatiota kuin puolustusvoimat on, yht'äkkiä saada pystyyn. Kaikkeen pitää varautua. Vaikkei meitä maanosana kukaan olisi uhkaamassa. Tiukkoina pitää siis olla: poliisivoimat kalleudestaan huolimatta pitää. Pohjola pysyköön suurena!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…