Siirry pääsisältöön

Putin

Tsaariksi nimitetty, alueeltaan laajan Venäjän hallintovallan käyttäjänä, presidentti Vladimir Putin on toiminut itäisen naapurivaltion keulamiehenä jo 17 vuotta. Boris Jeltsin hänet siihen valitsi ja nimitti. Pienen valtion näkökulmasta, hänellä on vahvasti valtaa. Kuitenkin muistettava, että hänkin on vain ihminen. Yhdet vaalit on vielä voitettava. Lähtö tulee joskus. Kuka on seuraaja, sitä maailma kyselee. Moskovan Kremlissä valmistaudutaan jo Putinin jälkeiseen aikaan.

Ei ole Venäjän presdentin elämä helppoa. Vain KGB:n everstin koulutuksella ja vaatimattomalla siviiliviralla Pietarissa presidentin hyppäys tunnetuksi valtiomieheksi ei varmaan ole käynyt leppoisasti. Monta uutta asiaa on yön pimeinä hetkinä tullut opetelleeksi. Parlamentti, duuma on kuin pikkupoika, tottelee jos kovasti käskee. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään maaliskuussa. Samana päivänä tulee jo neljä vuotta, kun vallattu Krimin niemimaa ja osa Ukrainaa liitettiin Venäjään.

Putin on suosittu Venäjällä. Presidentin kannatus on todella korkealla, vaikka ensi päivistä prosentit ovat laskeneet. Ne tavoittelevat vieläkin taivaita. On turhaa kainostelua, ettei nyt 100 vuotias Suomi odottaisi jonkilaista lahjaa myös Venäjän presidentiltä. Mutta Putinin on vallannut pelko. Vaikka kiihkein nationalismin aalto on hiipunut, opposition papereissa vilahtelee syytös. Liian moni ajattelee, että maan talouden vaikeudet johtuvat pelkästään presidentin vääristä käskyistä.

Putinin missiona on rakentaa Venäjä suureksi, aina alueensa mittaiseksi. Syyrian sotaretki ei ole tuottanut tulosta, ei liioin Ukrainan valloitus. Englatilaiset asiantuntijalähteet väittävät, että opposition johtajana tunnettu Aleksei Navalny kykenee jopa vankilasta horjuttamaan Putinin valtaa. Kampajaverkosto, jonka SK 48 mainitsee nyt jo vahvaksi, tähtää oikeastaan vasta 2024 vaaleihin. Tietäisi kovaa vaalitaistelua ja presidentti Putin alkaa silloin lähestyä vanhuusikää.

Suomen itsenäisyys vaatii vain muodollisen sinettinsä. Venäjä voi antaa sellaisen. Olisiko puolustusministeri Sergei Soigu seuraaja, sen ojentaja? Suomalaiset ovat itsenäisiä ja Pohjolan valtiot tulevat yhdessä puolustamaan asemaansa. Vlatimir Putinilla on nyt mahdollisuus olla vahva maansa vaikuttaja. Talous on helpottunut ja raakaöljyn hinta noussut. Presidentti Putin, nyt tarvitaan ripeätä toimintaa. Ollaan kavereita. Päättäkää Tekin se!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa. Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana...

Nautiskellen

Venäjän suuret kaupungit ehtivät nauttia jo pitkähkön aikaa korkean öljyn hinnan luomasta elintasosta. Täälläkin alkuhankaluuksien jälkeen venäläiset matkailijat nähtiin jonkinlaisina onnen haltijoina. Tulevaisuutta kohensivat kylpyläinvestoinnit. Viereen rakentuivat hotellit ja avarat, kielitaitoa tarjoavat myymälät ja moninaiset muut palvelut. Venäläisten naapuruus nähtiin jo kansallisena rikkautena. Hallinto siinä tunnelmassa pääsi kehittymään pullukaksi. Niin vahva oli usko tulevaisuuteen, että suomalaistenkin suuryritysten tekemät suurmokat voitiin antaa anteeksi. Ei edes tarkkaan tiedetty, miten suuria pääoma-arvojen menetyksiä ikään kuin unohdettiin . Kieltäydyttiin lisäksi uskomasta, että joukko paperikoneita joudutaan tuotteen menekin puuttuessa ajamaan alas. Kuka arvasi matkapuhelitekniikan hakevan aivan uusia kehityssuuntia? Kaikesta kuitenkin selvittiin kunhan otettiin vain ronskisti velkaa. Kun nyt seisomme kuntavaaliemme edessä ja olemme käytöksessämme ottaneet kunnon...

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa. Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K...