Siirry pääsisältöön

Pelisäännöt

Kanavassa no 1/2028 (HJ) pohtii muuttaako some demokratian pelisäännöt. Ajatus sulkee näin presidenttivaalien esi-iltana monet tärkeät aiheet kultaisen sijansa. Taas kerran, kaikkien suhteiden keskiössä, näyttää olevan se mahtivoima, joka kykenee lähes kaikkeen. Valta. Tätä voimaa on tutkittu paljon. Yleisesti on tultu toteamukseen, etää valtaa käyttää se, joka kykenee saamaan asiat edistymään. Sitä on nopeasti muuttuvissa tilanteissa aina sillä, joka kykenee muutoksen suunnan havaitsemaan.

Se sääntö on tietenkin pätevä jo vanhastaan. Miten tätä periaatetta voidaan hyödyntää? Vaikeus alkaa tästä. Muutoksen sunntia on niin monen monta. Oikean valitseminen tuottaa tuskaa. Johtajille koko kenttä avautuu lottona. Agoritmitkään ole täsmällisiä, nekin voivat erehtyä. Ajatukseni suuntautuu silloin ymmärrettävästi juuri valittuun kaupunginjohtajaan. Hänen ensimmäiset linjavetonsa, joko ovat oikeita tai sitten vääriä. Tietäjiä tarvittaisiin, jos niita löytyisi. Pikaiset korjausviennit kyllä houkuttavat..

Valeuutist sotkevat vielä koko yhteiskunnan soppaa. Kaikesta kehityksestä, erinomaisista apuneuvoista ja ammatti-ihmisistä huolimatta oikean polun valinta on vaikea. Tutkimukset, algoritmit, tuntevat ilmiön, joka myös saattaa suuunnitelmia kieroittaa. Nekin palvelevat parhaiten vain tutkimuksen rahoittajaa. Haitalliset seuraukset eivät voi olla ihan vähäiset. Tutkimuksesta on tullut sosiaalista kanssakäymistä ohjaava. Uutisten valheellissus voi olla taitavasti verhottu. Se tekee kaikesta suunnittelusta vielä vaikeampaa.

Mikä on median rooli? Valeuutisten ohella seulotaan jo tosiasioita. Ovatko ne tahallisia kiertoilmauksia vai vaikuttavatko ne esimerkiksi haetulla värityksellä. Jotkut ovat vaatineet lisää läpinäkyvyyttä nimenomaan mediassa esiintyviin mainoksiin. Oikeaan aikaan sijoitettuina väritkin voivat vaikuttaa joittenkin vaalien tuloksiin. Värikkäät vaatteet, myssy mukaanluettuna, saattavat paljastaa asianomaisen asettumisen jommalle kummalle yhteiskunnan puolelle. Vasta aika näyttää kuinka läpinäkyviksi mainokset tulevat muodostumaan.

Sosiaalisessa mediassa voidaan joko rakentaa uutta tai tuhota vanhaa. Sen periaatteen mekin hyvksymme. Onko käsien pesusta apua, sitä emme vielä varmasti tiedä, mutta  vieraille ajatuksille sopii kyllä saada uusia vivahteita. Pääkopassa on tilaa, mikäli suunnitelma sisältää eri näkemyksiä. Ovatko mielipideilmaisut toreilla yhtenäisyyttä rakentavia? Sen päättelevät parhaiten osallistuvat, olivat ne sitten käskettyjä, houkuteltuja pääkaupunkiseudulta tai muualta. Jään pähkäilemään onko taistelu eduskuntapaikoista alkanut jo nyt!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sota

Järkyttävän pitkä ja monivaiheinen oli JR 1:n taistelutaival Kannaksella 1941, kunnes rykmentti aikanaan Lempaalassa ja Valkeasaaressa saavutti hiekkaiset asemansa. Sain loistavasti palvelevan Karhulan kirjaston kautta käsiini teoksen, joka vavahdutti. Olin itse saanut reserviupseerin kovan koulutuksen ja kurssin (68) aikana kuunnellut Ev. T.V.  Viljasen, läpimurron aikaan  JR 1:n komentajan, esitelmän taistelun raivokkaimmista, räjähtävimmistä ja murhaavimmista kohdista.

Asemasota vuosina 1942-43 yllätti kaikki. Alkoi kansan jatkuva nälkä, armeijalla ja suurimmalla osalla siviilissä.  Se ei kuulunut alupitäen sodan suunnitelmiin. Taistelut rintamilla kyllä rauhoittuivat, mutta armeijan olosuhteet eivät. Kuravesi, täit, luteet ja rotat vierailivat vuosikausia korsuissa nukkuvien luona, jopa ruoassakin. Pimeänhämärää joka paikassa. Kynttilöitä ei ollut koko aikana riittävästi. Ei tuikkinut joukottain öljylamppuja korsuissa. Radioita oli jos oli. Kansanhuollolle tehtiin halkoja, kerätti…

Polku

Uusi kaupunginjohtaja on nyt valittu. Kaikki haluavat onnitella, me mukana. Nyt pian on valittava se polku, jota koko kaupunkia aiotaan kuljettaa. Ikivanhana numeromiehenä teen ehdotuksen: Kaikki uusiksi! Olemme turhan kauan kiemurrelleet kivuliaassa rahapulassa.  On etsitty vain velansaannin mahdollisuuksia. Vaaleanpunaista tapaa on käytetty, jotta saataisiin edes näennäisesti onnistumisia.  Uusi avaus näyttäisi todellista rohkeutta. Oikeitten neuvonantajien vuoro on nyt - valtiokonttorin mustatakkisten - eikä  minkäänlaista kippurointia.

Taistelun väistäminen ei merkitse heikkoutta. Jos voimat on tuhlattu loppuun ja jatkuvasti tehdään vääriä päätöksiä, on syytä etsiä uusi polku. Kaikki tilastot, joita nyt kannattaa uskoa, julkaisevat vain tietoja huonoista tuloksista. Ne eivät osoita, että kaikki päättäjät olisivat heikkoja. Eivät  vain kyenneet vastustamaan poliittisesti reheviä lupauksia.  Terveille raiteille vievää polkua, ei siitä syystä ole löydetty. Kuunneltiin liian kauan vää…