Siirry pääsisältöön

Liikenne

Hauskaa asua paikassa, jossa voi tehdä havaintoja ihan omin silmin. Silloin tällöin tulee pysähdyttyä ikkunan äreen. Tänään aamulla jo ennen kuuttatta lisää unta kaipaavat silmäni pysäyhtyivät epänormaalilta näyttävään autovilinään, joka kulki idästä länteen. Yleensä pieniä, kaiketi vähäpäästöisiä ajoneuvoja, mutta pieniä kooltaan, muutama työkone, joukossa joku raskaslastinen kuorma-auto. Kookkaat lastit matkalla luultavasti satamaan. Toimeliaisuutta riitti moottoritiellä parhaimmillaan.

Numeroihminen havahtui, liikennevilinä herätti uusia kysymyksiä ja - arvelua. Miksi kaikki ajoneuvot matkasivat samaan suuntaan? Mikä veti liikennettä yhteen kohteeseen? Pienten ajoneuvojen runsaus täytyi johtaa johonkin tiettyyn paikkaan. Myyntiväen päivittäinen osuus korostui, mutta ajatus takertui heti alkuun. Ei myyjien kelloaika ole nyt tulla. Yleensä ne tulivat työpaikalleen melko valmiina, ainakin mitä pukeutumiseen tuli.

Ajoneuvojen vaatimaton koko ja laatu ratkaisi jotain; pienipalkkaiset siinä työmatkalla. Koko liikenne alkoi silloin sopia ajatuksiin. Henkilöstö, Carea! Kotkan  Keskussairaalanhan työvuorojen vaihtohan tapahtuu juuri nyt. Ajelijat olivat siis pienipalkkaia perus- ja sairaanhoitohenkilöstöä. Monenlaiset vierailut samalla muistuttivat: joskus hoidettavana potilaana, saattajana polilla, virkavierailijana. Kaikki käynnit herättivät kiitollisen, lämpimän mielen.

Ajatus jähmettyi. Kun koko maailma muuttui. Siinä meni myös Kymenlaakson ikivanha rooli, vastustettiin sitä tai ei. Oliko Carea, koko laaksokunnan kansalaisten terveyttä osittain palveleva laitos, enää oikeassa paikassa? Miten valmisteilla oleva, maakuntiin perustuva sote-lainsäädäntö, "iso pussi" kohtelisi kaupunkeja ja pieniä kuntia? Tulisiko nyt miettiä, miten Kymenlaakso saataisiin vihdoinkin yhtenäiseksi maakunnaksi, voimakkaaksi, uusia ajatuksia imeväksi?

Olisiko se nähtävä kerta kaikkiaan kärkihankkeena, kun presidentti Putinkin haikailee pohjoismaista ikärakennetta ja terveyttä? Minunlaiseni vanhuksen mielipide ei mitään tulevassa kaupunginjohtajan valinnassa paina. valintaryhmä tekee, parhaan tehtävissä olevan ratkaisun. Toivottavasti valintaryhmällä onkin hallussaan se viisasten kivi. Oman ratkaisuni olen jo tehnyt. Haluan nöhdä, että viisaat naiset, tällä kertaa, hallinnoivat tietyn ajan koko yhtenäistä maakuntaa.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla. Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena. Naisten rangaistusleiri Karh

Nousukausi

Aito myyntipäällikkö sen tietää, nimittäin nousukauden pituuden. Niin ainakin SK 13-15 väittää. Historiasta voimme lukea, kuinka  yhdessä olemme tunaroineet ja siksi toivuimme muita hitaammin. Lisäksi Suomi koki Nokian romahduksen ja Venäjän hyytymisen. Maamme sai siis enemmän vaikeuksia syliinsä kuin muut talouden kärkimaat, joilla tuotanto oli monipuolisempaa kuin meillä. Tämän ohella Kiinan pörssiromahdusta silloiset asianantuntijat pitivät  mahdollisena. Sen vuoksi korjailtiin väärään suuntaan. Lähes kaikki olivat sen ennusteen takana. Nyt siis uskotaan taas myyntipäälliköiden arviontiin. Elämme terveesti, olemme onnellisisa. Nousukautemme jää täten myyntipäälliköiden arvion varaan. Niin ainakin uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Markkinat lähettävät jo sellaisia signaaleja, että USA vaipuu taantumaan jo kahden vuoden kuluttua! Saadaan nähdä, toteutuuko tämä arvio. Olemmeko juuri nyt kulkemassa ylös vai alaspäin? On siinä poliitikoilla pohtimista, kun eivät osaa nykyist

Carean nykytilanne on muuttumassa hallitsemattomaksi

Jussi Raukko (Kouvola) kauhistutti äskettäin Kymen Sanomissa mielipiteellään, että maakunnan etelän ja pohjoisen välinen kilpavarustelu erikoissairaanhoidon investoinneissa nousee jo 200 miljoonaan euroon, ehkä ylikin. Kauhistusta lisäsi se, että Kymenlaakson omistajakunnat yhdessä ovat keskussairaalalleen tänään velkaa jo 24 miljoonaa! K eskussairaalan kunnossa ja toimitusjohtajan lausunnoissa tilanne on näkynyt. Sairaalan oma rahantarve ja omistajakuntien samanaikainen painostus alijäämäiseen talousarvioon ovat pakottaneet Carean ottamaan omiin nimiinsä velkaa kymmeniä miljoonia, vaikka sillä samaan aikaan on ollut jättisaatavia omistajiltaan. Onhan se aivan hullu tilanne. Näillä kuitenkin mennään, koska omistajakunnat näkevät maineensa takia velat mieluummin Carean kuin omassa repussa. Tilanteeseen toivotaan toki muutosta, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jo herkistetty puuttumaan keskussairaalaa puuduttavaan talousarviokikkailuun. Nyt on syytä luottaa korkean