Siirry pääsisältöön

Maakunnan yhteisinterventio

Pohdin pitkään maallikon oikeutta osallistua keskusteluun vaikkapa Kymenlaakson keskussairaalan tulevaisuudesta. Päätin liittyä mukaan. Mielipiteeni olen muokannut lukemalla tarkkaan kahden konsulttiyrityksen Nordic Healthcare Groupin ja KPMG:n skenaariot ja kustannuslaskelmat todeten, että arvokkaiden tahojen mielikuvista löytyy kyllä eroja.  

Esimerkiksi Lastensairaala Helsingissä on niin ränsistynyt, ettei vanhan korjaaminen enää kannata. Tulee edullisemmaksi rakentaa kokonaan uusi. Kymenlaakson tilanne on lähes samanlainen. Vanhan sairaalakiinteistön ylläpito ja kehittäminen ovat sitä paitsi lietsoneet Kouvolan ja Kotkan välille kustannusriidan, jonka vastavetona Kouvola valmistelee omaa erikoissairaanhoidon laitosta. Kymenlaakso saa varautua yhteensä n. 200 miljoonan menoerään. Järkyttävää!  

Tuntematta uusimpia suunnitelmia jatkosta, mieleeni työntyy jatkuvasti, että uusi moottoritie Pietari-Tukholma tarjoaa Kymenlaaksolle muista maakunnista täysin poikkeavaa mahdollisuutta tarjota monikulttuurisille ja merkittävästi varakkaille pietarilaisille arvostettua, pohjoismaista tutkimusta ja terveydenhoitoa. Kansainvälinen (Scandinavian) Klinikka syntyisi E18:n varteen maakunnan yhteisinterventiolla ja ENPI- ja EU-rahastojen, valtion sekä pohjoismaisten säätiöiden tuella.  

Kouvola ja Hamina voisivat hyväksyä Kotkan kanssa valitsemansa paikan moottoritien varrelta, Kouvola peruuttaisi Ratamo-suunnitelmansa ja Kotka rakentaisi vain omat tarpeensa vanhaan sairaalaan. Kotka saisi anteeksi väitetyt laskutusvirheensä hyväksymällä uuden sairaalan muita kuntia läheisemmälle paikalle. Alue- ja moduulirakentamisella siitä syntyisi kohde, jolle tippuisi tarjouksia.  

Miten ja millaisella voimalla interventio - kentän haltuunotto - tulee toteuttaa ja mitä se onnistuessaan tarjoaa? Sen ulkonäön tulee olla Pohjoismaisuuteen vetoava, arkkitehtonisesti edustava. Sijoituksen tarve sille täytyy nopeasti laskea, rakentaa toimintaskenaario, ottaa kiinteistön moduulirakentaminen vakavasti huomioon ja kuvantaa arkkitehtuuritaso, jotta se heti alkaa herättää Pietarin ”piireissä” mielenkiintoa..  

Klinikka laskuttaisi kansainvälisin taksoin ja kykenisi näin tulouttamaan pysyvästi varoja viereen kohonneelle emolaitokselleen, Kymenlaakson Keskussairaalalle. Totta kait se on pakko pikapikaa esitellä ja hyväksyttää sairaalatoimen nykyisellä toimijatasolla, vaikka eivät ihan heti haluaisikaan romuttaa vuosikausien inttämistään.  

Osakaskuntien on nyt nopeasti kerättävä suunnitteluvoimia kuvittamaan kuntien päättäville uutta kansainvälisen lääketieteen ja turismin yhteistä kohdetta. Alkunäkemys on tärkein. Sitä voidaan muuttaa ja kehittää sitten ajan myötä. Nämä päätelmät ovat itse rakennettuja, tarkkaan luetuista Nordic Healthcare Groupin ja KPMG:n ajatuksista ja laskelmista.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …