Siirry pääsisältöön

Kehitys vaatii veneen keikuttajia

Luettuani tänään Henna Virkkusen kuntaliitosta ja terveydenhoitoa koskevan tekstin olin yhä vakuuttuneempi, että tempuilla pinnalla pysyvää Kotkan kaupunkia siirrellään valtiokonttorissa pöydältä pöydälle tietämättä mitä oikein pitäisi  tehdä.

"Stadi on stadi ja lande on lande", kolumnissa taas huumorilla osoitettiin, miten arviot kunnallisista maksuista ja maksajista ovat osuneet kohdalleen. Lehden linjaa eli poliittista ampiaispesää, on hauska joskus pitkällä kepillä sohaista. Panssareita lävistävän onteloammuksen ja herkän höyhenen kulunut vertaus käväisi kyllä mielessä.

Kulunee viitisentoista vuotta ennen kuin uusi sukupolvi havaitsee, ei maiseman, mutta kyllä kulujen kannalta, miten järjetöntä on kuvitella ahdasta, kaupunkialueen laidalla olevaa saarta koko kuntayhdistelmän ydinkeskustaksi. Lähihistoria laahaa ajattelutapaa.

Tulevaisuutta on tietenkin aina vaikea hahmottaa. Tasavallan presidentin järjestämä turvallisuuspoliittinen neuvottelutilaisuus sen kaikkinensa osoitti. "Varakkuus on vallankäytön väline". Se jäi mieleen. Aika ei ainakaan odota.

Suuret mullistukset, jotka maailmaa tällä hetkellä nopein muutoksin mylläävät, tulevat heijastumaan Kotkaankin. Sellaisen kohtaamiseen kaupungillamme ei ole vähäisintäkään omaa valmiutta. Kaaos heittelee jopa valtioita, joita tänään pidämme valtiaina.

Energiaa tarvitsevat kaikki, mutta mistä sitä saa, miten se tehdään ja mihin hintaan, saattaa heittää kaikki arvoasetelmat nurin niskoin. Niin käy kaupassa, merenkulussa, liikenteessä, kuntataloudessa, kaikessa. Tulee näkymään valtioitten käyttämän vallan kohdalla.

Poliittinen vallankäyttö on luku sinänsä. Suuret ja yhä nopeutuvat muutokset tulevaisuuden maailmantaloudessa ottavat pyytämättä puheenvuoron. Tulevaisuudesta täytyy olla ainakin joku aavistus. Kuka kohta maksaa ja mitä? Myös sitä kannattaa pohtia.

Toivotan blogini kautta kaikille oikein Hyvää Juhannusta!
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa. Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana...

Nautiskellen

Venäjän suuret kaupungit ehtivät nauttia jo pitkähkön aikaa korkean öljyn hinnan luomasta elintasosta. Täälläkin alkuhankaluuksien jälkeen venäläiset matkailijat nähtiin jonkinlaisina onnen haltijoina. Tulevaisuutta kohensivat kylpyläinvestoinnit. Viereen rakentuivat hotellit ja avarat, kielitaitoa tarjoavat myymälät ja moninaiset muut palvelut. Venäläisten naapuruus nähtiin jo kansallisena rikkautena. Hallinto siinä tunnelmassa pääsi kehittymään pullukaksi. Niin vahva oli usko tulevaisuuteen, että suomalaistenkin suuryritysten tekemät suurmokat voitiin antaa anteeksi. Ei edes tarkkaan tiedetty, miten suuria pääoma-arvojen menetyksiä ikään kuin unohdettiin . Kieltäydyttiin lisäksi uskomasta, että joukko paperikoneita joudutaan tuotteen menekin puuttuessa ajamaan alas. Kuka arvasi matkapuhelitekniikan hakevan aivan uusia kehityssuuntia? Kaikesta kuitenkin selvittiin kunhan otettiin vain ronskisti velkaa. Kun nyt seisomme kuntavaaliemme edessä ja olemme käytöksessämme ottaneet kunnon...

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa. Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K...