Siirry pääsisältöön

Sääli

Vakavana olemme kuunnelleet keskustelua, joka on eri medioissa saanut vaikean aluepalon asteen. Niin kauan ilmeemme on pysynyt kurissa, kun keskustelu on käynyt tasa-arvossa. Siinä ei ole tinkimistä. Sen takana olemme ja pysymme. Mutta kun keskustelu on ohjautunut ylivärikkäästi kaikkiin suhteisiin naisten ja miesten välillä on, tekee mieli puolustaa siltä osin miehiä. Miksi tehostetaan punahuulilla, kulmakarvoilla, tekoripsillä ja lyhyellä pukeutumisella?

Olen täyin selvillä siitä, miten tyttöjen kehitys kulkee iässä poikien edellä. Biologisen kellon kajahtelu tosittui joka tapauksessa, makasipa kansa vaikka miten maahanlyötynä. Sen sain havaita, kun heti sodan jälkeen asuin Saksassa. Mutta nykyiseen keskusteluun. Riehuva palo sen kuin vain yltyy. Jokainen kosketus, tapahtui se lapsena, poikana tai täysikasvuisena tekee miehet saastaiseksi. Nuorukaisten paineet ovat toisenlaiset, mutta erilaiset,  ja yhtä kovat kuin heidän "uhreillakin".

Jos jopa flirtti kielletään, maailma ja ihmiskunta menettää kosolti. Naisetkin kaipaavat huomiota. Kuten serenaadia erään Kaijan ikkunan alla Putkosen kaupan päädyssä. Tunne oli aito, ainakin sillä hetkellä. Kaijalla, Viipurin siirtolaisia, oli kaunis vaalea tukka. Tyttö kuunteli ikkunassa, naurahteli, oli tyytyväisen näköinen, ja siihen se jäi. Naiset, ainakin silloin, kaipasivat flirttiä, eikä siinä ollut mitään nykytuhmaa. Poikakoulu, Kotkan Lyseo kyllä lisäsi paineita, jutut siellä vaikuttivat jopa hurjilta.

Biologinen kello on myös nykyaikaa, tunnustivat kympin tytöt sitä tai eivät. Vaikka synnytys ei enää olekaan enää yksin naisten asia, monet sittenkin haluavat perheen, ihan aidon ja lämpimän. Kun palo edelleenkin riehuu, riehukoon. Vonkaus painostetaan kiellettyksi, missä muodossa tahansa. Unohdetaan vain sota-aika, rauhan ajan sotapalvelus ja muut miehiä koskevat rasitteet, jotka ovat erilaisia. Ystäväni, miehinen mies tapaa sanoa - jos kelpaan vielä kaikki pahat läpikäyneenä - rakkauselämäni on kunnossa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …