Siirry pääsisältöön

Kehnoa kuntatalouden lukutaitoa

Kotkan talous alkoi lipsua käsistä, kun kuntien tilinpito aikanaan muutettiin yritysmaailman kanssa yhteneväiseksi. Kunnallista laskentatointa uudistettiin siksi, että sen avulla oli mahdollista parantaa kuntien talousinformaatiota ja toiminnan ohjausta.


Näin hyvää asiaa eivät itsetietoinen kaupunginhallinto ja ylimieliset puoluepoliitikot halunneet oppia. Poliittisia päätöksiä oli leppoisinta tehdä vanhaan tapaan. Suunnittelu pyörimään, selitettiin alkuvalmistelujen kustannuksia, eikä sen jälkeen hanketta enää kukaan uskaltanut keskeyttää.

Tämä on johtanut sitten siihen, että mm. toimialoja yhtiöitettäessä, niiden hallinto on pantu ottamaan vastuuta vaillinaisen tiedon varassa. Ei ole ymmärretty, että kuntakirjanpidon tuloslaskelmasta saa vain hataran ennakoinnin hankkeen tulevalle varainkäytölle. Silmäilkää taaksepäin ja nähkää projekti Vellamo!

Yritysmaailma ja siinä erikoisesti pankkien yritystutkimukset ovat jo aiemmin kehittäneet kaikkia osapuolia varmistavan näkökulman. Siinä tuloslaskennan rinnalle on tuotu kokonaistalouden kassaperusteinen hallinta.  


Vasta siitä selviää, millä varoilla kunta tai yritys toimintansa kykenee rahoittamaan.Kotkassa talousarvioiden toteutumisvertailu on kyllä hälyttänyt, mutta poliittinen sanelupolitiikka on vaientanut realiteettien tarkastelun. Edellä kerrotun tuloksena Kotka pelaa lähes kaikessa erimuotoisilla velkapapereilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa.

Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana …

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa.

Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K…

Vuokraus voi olla hyväkin vaihtoehto

Talouskäsitteisiin liittyy tänään yhä useammin alkuperäisesti amerikkalais-englanninkielinen sana leasing - vuokrausluotto. Jotain lainataan, mutta lainauksesta halutaan sitova sopimus. Suomalaisessa merkityksessä sana sisälsi sitoumuksen jonkin koneen tai laitteen käytöstä kausivuokraa vastaan. Vuokrauksen kohdetta ei siis asiakkaan tarvitse omistaa, eikä  kiinnittää siihen pääomaa. Tällä saadaan aikaan säästöä ja jopa tarkkuutta oman talouden arviointiin. Markkinaehtoisessa maailmassa se synnytti joukon erikoisyrityksiä, jotka omalla aktiiviteetillaan keräsivät yhteen asiakkaden tarvepiikkejä, sijoittivat näihin pääomaansa ja saivat aikaan edullista käyttöä lyhytaikaisten tarvitsijoiden keskuudessa. 
Alkuperäinen leasing käsitteenä (lend/lease US sotalainat) on tästä pitäen laajentunut moneen suuntaan. Hyvin yksinkertainen tapahtuma sai pian pankkien mielenkiinnon heräämään. Perustettiin vuokrausluottoyrityksiä. Koska ketjun viimeiset lenkit olivat ennen pitkää rahalaitoksia, synt…