Siirry pääsisältöön

Kiinteistöjen purkamista edessä


Elämäntie E18” tulee nopeasti arvottamaan Kotkan eri kaupunginosat uuteen uskoon. Kaupungin niin sanotussa ydinkeskustassa ollaan juuri nyt vedenjakajalla. Rakennuksien tai  rakennusryhmien ylläpito on jo tullut niin kalliiksi, etteivät niiden omistajat enää jaksa tai halua maksaa kiinteistöjensä kaikkia kustannuksia. Vanha rakennuskanta ratkeilee ja Pasaatissa haisee. Carea repeilee. Seisomme suurten ratkaisujen edessä.


Seurakuntakeskus - Vatikaani - on tyhjenemässä hiljalleen. Museoviraston näennäisesti hellimä Meriniemi mätänee tehokkaan ympärivuotisen käytön puutteessa. Entisessä Osuuspankin hallintorakennuksessa pankkisali tasokkaine parveketiloineen huokaa tyhjänä. Kaupungin kiinteistökaupat eivät, ylimääräisistä bonuksista huolimatta edisty. Lisäksi ollaan tilanteessa, jossa kaupungin kokonaisarkkitehtuurista on pian tehtävä pitkälle ulottuvia päätöksiä. Lähes kaikkea kaupunkilaisten aiemmin keräämää omaisuutta tarjotaan myytäväksi.


Entiseen SOKOS -tavarataloon on haalittu kaikkea mahdollista terveysalalta ja sen lähellä olevaa toimintaa. Tämänlaatuisen kiinteistön ylläpito kokonaisuudessaan tuskin lienee tätä nykyäänkään kannattavaa. Höyrypanimon kalliisti remontoitu, mutta sitä lujemmin suojeltu rakennus rokottaa toiminnallaan kymmeniä vuosia kaupungin kassaa. Pakon sanelemana ollaan tultu kaupungin kokonaisarkkitehtuurin seuraavaan vaiheeseen. Miltä Kotka haluaa näyttää 2030-2040 luvuilla? 

Jos yksityiset tai kaupungin omistamat kiinteistöt eivät mene kaupaksi järkihintaan, rakennuskuutioita pitäisi rohjeta purkaa ja uusia suunnitella tilalle. Mutta ennen sen alkua pitäisi tietää kallistuvalle tontille uusi ja entistä vähemmän riskivapaa sijoitus. Mikä tappion riesa siitä syntyy, kun myyntisalkun rakennuksia ryhdytään uusimman kirjanpitovälähdyksen mukaisesti vielä kirjaamaan nykyistä kalliimmiksi? Ollaan siis melkein pattitilanteessa. 

Uusien asuinrakennusten huoneistoille löytyy enää vain rajallinen määrä varakkaita tai luottokelpoisia ostajia. Väestö vanhenee tilastojen mukaan nopeimmin Kotkansaarella ja tarvitsee uusia asuntoja suhteessa aina vähemmän ja vähemmän. Samanaikaisesti ”Elämäntie E18:n” vetovoima kasvaa. Poliisin toimintaa siellä ainakin tarvitaan, sillä jo normaali aktiviteetti luo odottamattomia tilanteita. Viisas hallinto aikaistaa suunnitelmiaan ja varaa ajoissa sijansa ja sijoituksensa sen varrelle. Huokeita liiketiloja on vielä tarjolla.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …