Siirry pääsisältöön

Kiinteistöjen purkamista edessä


Elämäntie E18” tulee nopeasti arvottamaan Kotkan eri kaupunginosat uuteen uskoon. Kaupungin niin sanotussa ydinkeskustassa ollaan juuri nyt vedenjakajalla. Rakennuksien tai  rakennusryhmien ylläpito on jo tullut niin kalliiksi, etteivät niiden omistajat enää jaksa tai halua maksaa kiinteistöjensä kaikkia kustannuksia. Vanha rakennuskanta ratkeilee ja Pasaatissa haisee. Carea repeilee. Seisomme suurten ratkaisujen edessä.


Seurakuntakeskus - Vatikaani - on tyhjenemässä hiljalleen. Museoviraston näennäisesti hellimä Meriniemi mätänee tehokkaan ympärivuotisen käytön puutteessa. Entisessä Osuuspankin hallintorakennuksessa pankkisali tasokkaine parveketiloineen huokaa tyhjänä. Kaupungin kiinteistökaupat eivät, ylimääräisistä bonuksista huolimatta edisty. Lisäksi ollaan tilanteessa, jossa kaupungin kokonaisarkkitehtuurista on pian tehtävä pitkälle ulottuvia päätöksiä. Lähes kaikkea kaupunkilaisten aiemmin keräämää omaisuutta tarjotaan myytäväksi.


Entiseen SOKOS -tavarataloon on haalittu kaikkea mahdollista terveysalalta ja sen lähellä olevaa toimintaa. Tämänlaatuisen kiinteistön ylläpito kokonaisuudessaan tuskin lienee tätä nykyäänkään kannattavaa. Höyrypanimon kalliisti remontoitu, mutta sitä lujemmin suojeltu rakennus rokottaa toiminnallaan kymmeniä vuosia kaupungin kassaa. Pakon sanelemana ollaan tultu kaupungin kokonaisarkkitehtuurin seuraavaan vaiheeseen. Miltä Kotka haluaa näyttää 2030-2040 luvuilla? 

Jos yksityiset tai kaupungin omistamat kiinteistöt eivät mene kaupaksi järkihintaan, rakennuskuutioita pitäisi rohjeta purkaa ja uusia suunnitella tilalle. Mutta ennen sen alkua pitäisi tietää kallistuvalle tontille uusi ja entistä vähemmän riskivapaa sijoitus. Mikä tappion riesa siitä syntyy, kun myyntisalkun rakennuksia ryhdytään uusimman kirjanpitovälähdyksen mukaisesti vielä kirjaamaan nykyistä kalliimmiksi? Ollaan siis melkein pattitilanteessa. 

Uusien asuinrakennusten huoneistoille löytyy enää vain rajallinen määrä varakkaita tai luottokelpoisia ostajia. Väestö vanhenee tilastojen mukaan nopeimmin Kotkansaarella ja tarvitsee uusia asuntoja suhteessa aina vähemmän ja vähemmän. Samanaikaisesti ”Elämäntie E18:n” vetovoima kasvaa. Poliisin toimintaa siellä ainakin tarvitaan, sillä jo normaali aktiviteetti luo odottamattomia tilanteita. Viisas hallinto aikaistaa suunnitelmiaan ja varaa ajoissa sijansa ja sijoituksensa sen varrelle. Huokeita liiketiloja on vielä tarjolla.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa.

Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana …

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa.

Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K…

Vuokraus voi olla hyväkin vaihtoehto

Talouskäsitteisiin liittyy tänään yhä useammin alkuperäisesti amerikkalais-englanninkielinen sana leasing - vuokrausluotto. Jotain lainataan, mutta lainauksesta halutaan sitova sopimus. Suomalaisessa merkityksessä sana sisälsi sitoumuksen jonkin koneen tai laitteen käytöstä kausivuokraa vastaan. Vuokrauksen kohdetta ei siis asiakkaan tarvitse omistaa, eikä  kiinnittää siihen pääomaa. Tällä saadaan aikaan säästöä ja jopa tarkkuutta oman talouden arviointiin. Markkinaehtoisessa maailmassa se synnytti joukon erikoisyrityksiä, jotka omalla aktiiviteetillaan keräsivät yhteen asiakkaden tarvepiikkejä, sijoittivat näihin pääomaansa ja saivat aikaan edullista käyttöä lyhytaikaisten tarvitsijoiden keskuudessa. 
Alkuperäinen leasing käsitteenä (lend/lease US sotalainat) on tästä pitäen laajentunut moneen suuntaan. Hyvin yksinkertainen tapahtuma sai pian pankkien mielenkiinnon heräämään. Perustettiin vuokrausluottoyrityksiä. Koska ketjun viimeiset lenkit olivat ennen pitkää rahalaitoksia, synt…