Siirry pääsisältöön

Sähkölasku… Mitä helv...!


Yhä useampi soittaja on vimmastuneena alkanut kertoa saaneensa sähkölaskun. Mitä erikoista? Niitähän tulee. Sähköä tarvitaan ja siitä pitää maksaa. Näin helppo vastaus ei kuitenkaan ole rauhoittanut. sen verran kiihtyminen kuitenkin laantui, että nyt kyse oli nimenomaan sähkön siirtohinnan epäsuhteesta virran kulutukseen. Tolkutonta!

Kotka rakensi noin sadan vuoden ajan omaa Sähkölaitostaan, nykyistä Kotkan Energia Oy:tä, johti sähköä omaa virtaverkkoa myöten, hallitsi toimialaa alueellaan ja möi virran kulutuksen siihen hintaan minkä ylempi johto määräili. Tässäkin ajat muuttuivat. Valtioita romahteli, niiden omaisuuksia ryöstettiin, sivullisten siepattaviksi. 

Myös Kotkan Energiaan iski rikastumisen hinku Lähdettiin valloitusretkelle, läheiseen Baltiaan. Tuli turpiin ja kovasti. Muutenkin yhtiömme oli sillä hetkellä heikossa hapessa. Maakaasun hinta oli pettänyt. Oli ollut pakko investoida investoinnin päälle. Kalliiksi tuli.  

Joku keksi 2000 luvun alussa, että tarjotaan Kymenlaakson Sähkö Oy:lle sähkön myyntiä virtaverkkoineen. Tarjous tuli, lähes 30 miljoonaa euroa! Poliitikot riemastuivat. Nyt teemme vaikka mitä. Tarvitaan vain visionääri, joka ajattelee, me jaamme rahat. Visionääri saatiin. Rahat tulivat, mutta ne muljahtivat muualle, eivät kaupungin kassaan, vaikka Kotka omisti 100 %:sti laitoksen.  

Kulttuurisataman suunnittelu lainarahalla alkoi. Viisikymmentä (50) miljoonaa euroa humahti pelkkään Vellamoon. Tuli turpiin ja kovasti. Osa kaupungin alijäämää onnistuttiin verhoamaan Carean tileihin. Sitä vastoinKulttuurisatamaan ei tullut Elokuvakeskusta, Rubiconia, Kylpylaitos-hotellia. Pelikasinosta vielä taistellaan. Muu osa Kulttuurisatamasta on verhottu toveri Potemkinin kulisseilla.

Sille lähes 30 miljoonan alussa mainitulle kultamunalle kerrotaan käyneen ihan hassusti. Kun ne miljoonat ohjattiin härskisti ohi kaupungin kassan, verottaja iski. Jättisummasta menee aina jättivero, jos varojen saaja ei olekaan omistaja vaan lahjansaaja. Ai – sähkölaskuako kiroilit? Ei kuule kannata. Edustuksellinen demokratiamme kyllä valvoo. Talousarviota 2013 ollaan juuri rakentamassa. Ei naurata.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …