Siirry pääsisältöön

Pelkistetystä paperikoneesta tulevaisuuden menestystarina?

Eri aikakaudet luovat patoutunutta muutosvoimaa. Samalla ne uutta luovalla tuhollaan (Schumpeter) murtavat vanhaa ja kehittävät uusia näkökulmia. Löytyisikö nyt riittäviä muutosvoimia myös niin perinteiselle alalle kuin paperin valmistukseen, missä tuotantoa ovat hallinneet jättipääomien suuryritykset.

Paperimarkkinat elävät valtavaa murroskautta. Tuotteiden tarve paisuu Kiinassa, Intiassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa jne. Samalla myös paperin tuottajissa tapahtuu muutoksia. Kansainvälisen suurpääoman tähänastinen valta jättää markkinarakoja, niin paperikoneiden valmistuksessa kuin tuotannossakin. Tänään pääoma on kaikilla talouden sektoreilla kohoamassa keskeiseksi. 

Syntyy joukoittain pienempiä varakkaita, sijoittajia, joiden periaatteeksi kohoaa yksinkertaistettu, pienempää pääomavarantoa vaativa, riisuttu tuotanto. Kannattavuus synnytetään supistetulla tekniikalla, missä tähän asti kalliilla automatiikalla on saatu syntymään paperilaatujen nopea vaihdettavuus ja megatuotanto. Ne jätettäisiin vapaaehtoisesti pois laskuista.  

Riisutussa paperin valmistuksessa ei syntyisikään enää jättimäisiä suunnittelu- ja yleiskustannuksia, varoja vaativia käynnistys-, käyttöpalvelu- ja jälkihuollon kustannuksia. Ei enää mahtavia toimitilatarpeita, tutkimuskuluja ja kaikkien näihin sivukuluja. Mutta syntyisi kasvava joukko kapeamman tuotannon ”paperiverstaita”. Kaikki kun eivät halua mennä isosti ja kovaa.  

Kykenisikö Suomen metalliteollisuus luomaan syntyneeseen markkinarakoon sopivasti mahtuvan, automaatiosta riisutun, lyhyttelaisen, minimoituun laji- ja laatuvalikoimaan sovelletun paperikoneen? Kyllä kykenisi. Nyt tällaista mahdollisuutta ja markkinarakoa ei saa jättää toisten hoidettavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa.

Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana …

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa.

Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K…

Vuokraus voi olla hyväkin vaihtoehto

Talouskäsitteisiin liittyy tänään yhä useammin alkuperäisesti amerikkalais-englanninkielinen sana leasing - vuokrausluotto. Jotain lainataan, mutta lainauksesta halutaan sitova sopimus. Suomalaisessa merkityksessä sana sisälsi sitoumuksen jonkin koneen tai laitteen käytöstä kausivuokraa vastaan. Vuokrauksen kohdetta ei siis asiakkaan tarvitse omistaa, eikä  kiinnittää siihen pääomaa. Tällä saadaan aikaan säästöä ja jopa tarkkuutta oman talouden arviointiin. Markkinaehtoisessa maailmassa se synnytti joukon erikoisyrityksiä, jotka omalla aktiiviteetillaan keräsivät yhteen asiakkaden tarvepiikkejä, sijoittivat näihin pääomaansa ja saivat aikaan edullista käyttöä lyhytaikaisten tarvitsijoiden keskuudessa. 
Alkuperäinen leasing käsitteenä (lend/lease US sotalainat) on tästä pitäen laajentunut moneen suuntaan. Hyvin yksinkertainen tapahtuma sai pian pankkien mielenkiinnon heräämään. Perustettiin vuokrausluottoyrityksiä. Koska ketjun viimeiset lenkit olivat ennen pitkää rahalaitoksia, synt…