Siirry pääsisältöön

Paimenportin risteys on tarkkailupaikka

Vuosikymmeniä sitten  Kotkan ympäristökeskus kiinnitti huomion niihin tuhansiin liikoihin ajoneuvoihin, jotka aamuisin ajoivat eri syistä Kotkansaarelle, useimmat sinne ahdetun työpaikkansa takia. Herätettiin samalla kysymys, oliko kaupungille taloudellista ajattaa turhaan jonoissa - keskeltä kaupunkia - poliiseja, kaupungin omia virkahenkilöitä, myyntiväkeä, asiakkaita ja kaikkia muita autojonoon pakotettuja. Vain tosiharvat tästä kiistämättömästä kiinnostuivat.

Saatiin selville, että kaupungissa oli enemmän autoja kuin asukkaiden varallisuus edellytti. Miksi? Kaavoituksessa on kyllä määritelty erilaisia pisteitä maantieteellisestä keskustasta, mutta laajempi pohtiminen siitä, miten paljon laitakaupungille sijoitettu "Elävä kaupunkikeskusta" sai aikaan yhteisten varojen tuhlausta, jäi vain harvojen laskelmiin. Kotkansaarta alettiin kaupunkia hallitsevan poliittisen ideologian toimesta päinvastoin korottaa "ydinkeskustaksi". Ei näy otsikoissa enää tänään.

Tarkkailija Paimenportilla saattoi laskea, kuinka varoja tuhottiin autoajeluun suunnattomia määriä. Kukaan ei rohjennut tehdä tarkkaa arviota ohi vilahtavista autojen määristä, koska yhden puolueen (sd) valta-asema näytti jatkuvan ikuisuuteen. Automatkaan käytetyt tunnit ja kilometrit vähensivät mm. kaupan mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä ja työttömien prosenttiluku sen kuin vain nousi. Vaikutus muuhun yrittäjyyteen oli myös ilmeinen.

Huolimatta oikeuslaitoksen todellisten asiantuntijoiden mielipiteestä ja E18 tulevista tarpeista, käräjäoikeus istuu nyt tyytyväisenä Suomen Pankin graniittilinnassa suojautuneena muutaman kesäkuukaukauden kyseenalaista hellettä vastaan. Sen seurauksena polisitalon sijoittaminen Kotkasaarelle näyttää enemän kuin todennäköiseltä. Jännittävää on myös todeta, saako uuden moottoritien lisääntyvä valvonnan tarve mitään merkitystä järjestyspalvelun sijoituspäätöksessä. Ellei saa, asianomaisessa ministeriössä ollaan joko asiaa tuntemattomia tai sokeita.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …