Siirry pääsisältöön

Korkeimmalla

Pimeinä yön hetkinä ja elämän kalkkiviivoilla, ihminen kertaa kokemaansa elämän antia. Onko kaikki ollut sitä samaa ponnistelua vuodesta vuoteen. Oletko, ainakin omasta mielestäsi, pistäytynyt jonkun kukkulan laella? Elämä on näin ollen tarjonnut tapahtuman, joka on jäänyt suloisesti hieromaan mieltä. Pelannut ehkä pitkissä urheiluhousuissa kireitä otteluita, jotka viimein, suu tuohenkuivana on vihdoin voitettu. Makeita muistoja!!

Onko se poliittinen paikka? Ensin monet ystävät innostivat, sitten vielä tahti kiihtyi. Lopulta herännyt kiinnostus on johtanut kunnalliseen lautakuntaan, valtuustoon, kaupungin oman varallisuuden valvontaan, jota kohtaan jo peräti koululaisena, tunsit asiantuntevaa mielenkiintoa. Siinä toki onnelliseen aikaan, että menetettiin vain pukuompelun oppikurssi, kaikkine malleineen ja mittoineen, alkoholisoituneen opettajan vasta itsenäistyneeseen Tallinnaan lupaamana lahjoituksena. 

Vai ilkikurinen tapaus Moskovan Kremlissä Vastaaottojen Palatsissa, mihin turistiretkikunnilla ei ollut mitään asiaa. Tavannut karhulalaisen paperikoneita valmistavan konepajan suuren päällikön, joka hämmästyneenä kysyi: "...mitäs sinä täällä teet! Ai, että vastaus hekotti vieläkin. Kysymys saavutti nimittäin valtiomme virallisena pienteollisuuden ja sen ulkomaankaupan edustajan, minut. Rotaryveljeys päättyi heti seuraavassa kokouksessa, hän irtisanoutui.

Ehkä Suomen Pankin pelituttavuus pääjohtaja, myöhemmin tasavallan presidentti Mauno Koiviston kanssa? Ensin lentopallopeli, sitten sauna ja ruoka. Kun  korkeat vieraat rupesivat viihtymään. Kovin keskustelu käytiin, tietysti pelimiesten kesken sinutellen, talojen rakentamisesta noin yleensä. Vastavierailu varattiin heti, kaikkein korkein oli jo silloin turvamiesten vartioima. Lentopallo ja keskinäinen kunnioittaminen yhdisti, vaikka uskoimme eri puolueisiin ja liikuimme täysin eri tasoilla.

Tämä ainakin nosti kohti kukkulan lakea: ensimmäinen karhulaisten tekemä bussien pesukone, Streamline, toiminnassa  JFK:n lentokentälle New Yorkissa, Amerikassa. Kyllä teki hyvää! Tällä näytöllä kaikki kilpailijat lyödään. Hunajainen muisto! Nyt mennään ja kovaa. Ei meitä enää keikauta kukaan! Niin luultiin silloin, vaan keikauttipa. Ruotsalaisella Marcus Wallenbergillä kun oli silloin voimaa ja suomalaiset sitä ääntä nöyrästi kuuntelivat. Joskus on elämässä makeaa, joskus suolaista.

Yliopistokokemus? Vapaus saada omalla tavallani johtaa tiedekorkeakoulun alaisena yrittäjien koulutusta, viimeisenä, noin kymmenvuotisena aktiiviaikanani. Jokaisen sadan yrittäjän erilainen menestys tai menetys, kätteli tai kouri vatsaa. Niin pitkän aikaa, Menestystä sarallani en osaa itse arvioida. Tehköön sen toiset. Kokemusta ainakin sain. Samanlaiset, pitkäkestoiset yrittäjäkurssit eivät enää talousarvion niukkuuden vuoksi rahoitusta saaneet. Tervehdin ilolla kaikkia yrittäjiä!   Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…