Siirry pääsisältöön

Polku

Uusi kaupunginjohtaja on nyt valittu. Kaikki haluavat onnitella, me mukana. Nyt pian on valittava se polku, jota koko kaupunkia aiotaan kuljettaa. Ikivanhana numeromiehenä teen ehdotuksen: Kaikki uusiksi! Olemme turhan kauan kiemurrelleet kivuliaassa rahapulassa.  On etsitty vain velansaannin mahdollisuuksia. Vaaleanpunaista tapaa on käytetty, jotta saataisiin edes näennäisesti onnistumisia.  Uusi avaus näyttäisi todellista rohkeutta. Oikeitten neuvonantajien vuoro on nyt - valtiokonttorin mustatakkisten - eikä  minkäänlaista kippurointia.

Taistelun väistäminen ei merkitse heikkoutta. Jos voimat on tuhlattu loppuun ja jatkuvasti tehdään vääriä päätöksiä, on syytä etsiä uusi polku. Kaikki tilastot, joita nyt kannattaa uskoa, julkaisevat vain tietoja huonoista tuloksista. Ne eivät osoita, että kaikki päättäjät olisivat heikkoja. Eivät  vain kyenneet vastustamaan poliittisesti reheviä lupauksia.  Terveille raiteille vievää polkua, ei siitä syystä ole löydetty. Kuunneltiin liian kauan vääriä profeettoja. Miten niin "vääriä"?. Toisaalta, Cameron Sawyer oli lähellä onnistua, niin myös Lindelöf. Ennusteet vain eivät esittäytyneet todellisina.

Oikea polku, se eri raiteille johtava, on yhtyneessä ja vahvassa Pohjolassa. Sen voima ja kulttuurit ovat sen kokoisia, että kaikki sitä kunnioittavat. Niin tekee Venäjän presidentti Putinkin. Hän on vain ihminen, vastentahtoisesti osoittanut voimaansa Suomelle. Yhteistyö pienen naapurin kanssa kiinnostaisi enemmän. Alueeltaan suuren, kiihoittavan pienen Suomen, uutta synnyttävän kanssa olisi kiva olla. Nyt kun Pohjola tuntuu alueensa puolustuksessa yhdistyvän, se tarjoaa uuden näkymän: koko alueellinen lainsäädäntö kaltaistuu - tärkein - Suomi on jo - lännessä!

Natoon? Nyt ja heti! Aluksi kansa hämmästelee, sitten enemmistö ottaa sen luonnollisen kohteliaasti kuunnellen ja hyväksyy päätöksen. Arkajalat ruotsalaiset, kansainväliset rauhanturvaajat, tulevat mielin ja kielin pohjoismaisten valtioiden takuumieheksi. Eivät varmaan salli kenenkään hyökätä. Se on tärkeää, sillä kokonaisen Pohjolan taloudellisessa voimassa näkyy rauhanenkelinä juuri Ruotsi. Saadaan aikaan vain sopimalla. Ei Mainilan tapaan. Siihen pontevasti pyritään. Kahteen voimaansa pullistelevaan "rintamaan" ei enää tuhlata. Niin ajattelee presidentti Putinkin. Natoon ja heti!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sota

Järkyttävän pitkä ja monivaiheinen oli JR 1:n taistelutaival Kannaksella 1941, kunnes rykmentti aikanaan Lempaalassa ja Valkeasaaressa saavutti hiekkaiset asemansa. Sain loistavasti palvelevan Karhulan kirjaston kautta käsiini teoksen, joka vavahdutti. Olin itse saanut reserviupseerin kovan koulutuksen ja kurssin (68) aikana kuunnellut Ev. T.V.  Viljasen, läpimurron aikaan  JR 1:n komentajan, esitelmän taistelun raivokkaimmista, räjähtävimmistä ja murhaavimmista kohdista.

Asemasota vuosina 1942-43 yllätti kaikki. Alkoi kansan jatkuva nälkä, armeijalla ja suurimmalla osalla siviilissä.  Se ei kuulunut alupitäen sodan suunnitelmiin. Taistelut rintamilla kyllä rauhoittuivat, mutta armeijan olosuhteet eivät. Kuravesi, täit, luteet ja rotat vierailivat vuosikausia korsuissa nukkuvien luona, jopa ruoassakin. Pimeänhämärää joka paikassa. Kynttilöitä ei ollut koko aikana riittävästi. Ei tuikkinut joukottain öljylamppuja korsuissa. Radioita oli jos oli. Kansanhuollolle tehtiin halkoja, kerätti…

Pelisäännöt

Kanavassa no 1/2028 (HJ) pohtii muuttaako some demokratian pelisäännöt. Ajatus sulkee näin presidenttivaalien esi-iltana monet tärkeät aiheet kultaisen sijansa. Taas kerran, kaikkien suhteiden keskiössä, näyttää olevan se mahtivoima, joka kykenee lähes kaikkeen. Valta. Tätä voimaa on tutkittu paljon. Yleisesti on tultu toteamukseen, etää valtaa käyttää se, joka kykenee saamaan asiat edistymään. Sitä on nopeasti muuttuvissa tilanteissa aina sillä, joka kykenee muutoksen suunnan havaitsemaan.

Se sääntö on tietenkin pätevä jo vanhastaan. Miten tätä periaatetta voidaan hyödyntää? Vaikeus alkaa tästä. Muutoksen sunntia on niin monen monta. Oikean valitseminen tuottaa tuskaa. Johtajille koko kenttä avautuu lottona. Agoritmitkään ole täsmällisiä, nekin voivat erehtyä. Ajatukseni suuntautuu silloin ymmärrettävästi juuri valittuun kaupunginjohtajaan. Hänen ensimmäiset linjavetonsa, joko ovat oikeita tai sitten vääriä. Tietäjiä tarvittaisiin, jos niita löytyisi. Pikaiset korjausviennit kyllä ho…