Siirry pääsisältöön

Millaisia henkilöitä valitsemme asioitamme hoitamaan?

   Kotkan valtuustossa on tehty paljon ratkaisevia päätöksiä jo vuosikymmenien ajan vain nk. yläpään päätöksin. Liian usein valtuustoryhmille on tuotu tyly ilmoitus, että asia on jo päätetty, eikä päätöstä voi eikä saa enää valtuustosalissa avata. Tänään tuloksia tästä typistetystä demokratiasta näkyy rahoituksen peloittavina alijääminä.

Uusien valtuutettujen koko rintama saa nyt varautua uudenlaiseen valtuustokauteen. Tulevaisuus tarjoaa myllerryksissään valtavasti mahdollisuuksia (mm. E18), mutta vaatii samalla kaupungille uutta johtamistyyliä. Kuntavaaleissa etsitäänkin nyt henkilöitä, joilta löytyy halua kehittää kaupunkia yhteisellä aloitteellisuudella. Muutos näkynee ensinnä kaupunginhallituksen ja sen jälkeen valtuuston toiminnassa.

Etsikää silloin johtajia, jotka tunteen seuraamisen sijasta luottavat omassa organisaatiossa talouden asiantuntijoihin. Hakekaa valtuustoon henkilöitä, jotka eivät tyydy puskasta huuteluun, eivätkä istu vain napin painajina. Valitkaa politiikkaan yksilöitä, joilla on silmää ajassa ja ajoissa erottaa numeromassoihin piiloutuneita riskejä. Haudatkaa syvälle menneisyyteen hokema: "hyvä ehdotus - mutta väärä puolue".

Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite koota valiokunta tutkimaan kaupunginjohtajamme toimintaa yllätti muut ryhmät "housut kintuissa". Aloite menee nyt kaupunginhallitukseen valmisteluun. Harmillisena   poliittisissa ryhmissä kytee tietämättömyys siitä, miten suuri joukko puoluetta muuten äänestäviä, pitääkin aloitetta joko hyväksyttävänä tai peräti toivottavana.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Urheilijoita

Markkinoiden seuraaminen sai vanhuksenkin muistelemaan karhulalaisen lentopallon syntyvaiheita. Lähinnä silloin aamuyön ajatus kohdistui Montosen veljessarjaan ja heidän elämänkohtaloonsa. Montosen veljesten tutuksi tuli perheemme lasten, sopimattomaksi jääneiden, vaate- ja kenkälahjoituksen kautta.Pojat asuivat silloin Syväsalmen lastenkodissa, jossa he loistivat voimistelijoina ja vauhdittomissa pituushypyissä. Siihen aikaan ei vielä ollut sosiaalilainsäädäntöä. Sen sai aikaan vasta sosiaalidemokraattisen Matti Kuusen kirjoittelu sodanjälkeisessä ajassa. Syväsalmen lastenkoti eli myös silloisessa köyhyydessä, paljolti lahjoitustenkin varassa.

Oli vain luonnollista, että urheilulahjakas Montosen veljeskunta, Heikin ja Kyöstin johdolla, ohjautui Popiniemen Ponnistukseen. Keskeisenä harrastuksena, hyvin siihen aikaan ja veljesten harrastuksiin sopinut lentopallo. Veljesten vanhimpia en muista. Kytiksi-kutsuttu loukkaantui vakavasti varusmiespalveluksessa. Hän hoiti aluksi valmentajana …

Kiina

Tavallisen kadunpolkijan tiedot Kiinasta ovat ihan liian hatarat. Aasialaiset silmät eivät vielä kohdista ajatusta oikeaan paikkaan. Kansoja on suuressa maanosassa monta: kiinalaiset, etelä-korelaiset, japanilaiset, taiwanilaiset ja sitten vielä pohjois-korealaiset. Kaikkien silmänluomet poikeavat Euroopassa totutusta. Jo kauppakumpppanuus kuitenkin edellyttää, että maakohtaisia tilastoja tulisi edes kohtuullisesti tietää. Entä se korkea sivistystaso, jota suomalaisilla väitetään olevan? Kyllä mahtavan, nopeasti kasvavan suurvallan olisi saatava sille kuuluva paikkansa kansakuntien vertailussa.

Elämisen taso ei vielä ole keskiarvoisesti Pohjolan luokkaa, eikä EU:n. Maan suuri maaseutu-pinta-ala laskee arvioita laajalti. Kasvava väkiluku,joka nyt nyt on yli 1,4 miljardia, pysyy jatkuvasti kovassa vauhdissa. Kiina on jo ohittanut mm. USA:n lihasta saatavan keskimäärän. Tiedot ovat National Geographic-julkaisusta no 2, joka vastaaa niiden oikeudesta. Myös kaupungistuminen on ripeää. K…

Vuokraus voi olla hyväkin vaihtoehto

Talouskäsitteisiin liittyy tänään yhä useammin alkuperäisesti amerikkalais-englanninkielinen sana leasing - vuokrausluotto. Jotain lainataan, mutta lainauksesta halutaan sitova sopimus. Suomalaisessa merkityksessä sana sisälsi sitoumuksen jonkin koneen tai laitteen käytöstä kausivuokraa vastaan. Vuokrauksen kohdetta ei siis asiakkaan tarvitse omistaa, eikä  kiinnittää siihen pääomaa. Tällä saadaan aikaan säästöä ja jopa tarkkuutta oman talouden arviointiin. Markkinaehtoisessa maailmassa se synnytti joukon erikoisyrityksiä, jotka omalla aktiiviteetillaan keräsivät yhteen asiakkaden tarvepiikkejä, sijoittivat näihin pääomaansa ja saivat aikaan edullista käyttöä lyhytaikaisten tarvitsijoiden keskuudessa. 
Alkuperäinen leasing käsitteenä (lend/lease US sotalainat) on tästä pitäen laajentunut moneen suuntaan. Hyvin yksinkertainen tapahtuma sai pian pankkien mielenkiinnon heräämään. Perustettiin vuokrausluottoyrityksiä. Koska ketjun viimeiset lenkit olivat ennen pitkää rahalaitoksia, synt…