Siirry pääsisältöön

Syksy sulkee syliinsä Kotkan matkailun

  Sumu-, sade- ja pakkasaamut valtaavat taas kadut pitkiksi kuukausiksi. Makujen teehuone- ja pullantuoksuinen kahvilaelämä Sapokassa ovat jo hiljentyneet. Saman kokevat merenelävien Maretarium, hotellien vastaanottoaulat, upea kivilbyrinttien Meripuisto ja vierasvenesatama.

Hymyilevin tervehdyksin ja mittavin toivein avatut pubien terassit on purettu. Tuhansilla odotuksilla lastattu Merikeskus Vellamo jää kaipaamaan saapuvien kenkien kopinaa Härniemen yleisökieltoon aidatun laiturikannen suunnasta.

Varissaaressa ja Mansikkalahdessa lasten leikkiäänet ovat vaienneet. Vain merihistoria havisee. Kukourissa aurinkoa ottaneet ja kisailevat nuoret ovat purjehtineet toimiinsa mantereelle. Kesämökit saarissa ovat saaneet luukut ikkunoihinsa.

Syksy on kuin risueste matkailun kasvupuheille. Kesäprosentteja kelpaa heitellä, kun kantaluvut vielä ovat pienet. Matkailun puolesta raataneet kaihoavat lepäämään jonnekin, missä kävijämääristä ei tarvitse prosentteja tilastonikkareille olla kertomassa, eikä kertoimia asettelemassa.

Puistot, tuhannesti toistettu matkailumme ainutlaatuinen vetonaula, luopuu väripaletin saattelemana vihreydestään, kunnes uusi aurinko keväällä puiden pakahtuvat nuput taas herättää. Kaupungin muinoin niin ylpeällä paraatien keskustorilla takatuuli ajaa ryppyistä Alkon muovipussia typötyhjän aukean nurkasta nurkkaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…