Siirry pääsisältöön

Ylivelkaantuminen merkitsee rankkaa suunnanmuutosta

 Saneeraustilanteessa, johon Kotka on joutumassa lähes kaikkine palvelualoineen, täytyy kaupungille heti ensimmäiseksi hyväksyä talouden tervehtymiseen johtava strategia. Sen kehittämisessä riittää vaikeuksia. Uudella strategialla on tärkeä merkityksensä. Sillä pyritään pelastamaan mitä vielä pelastettavissa on, nimittäin kaupunkilaisten varat ja kaupungin maine. Kotka on jo jonkin aikaa syönyt aikaisempien sukupolvien ansaitsemaa omaisuutta, mutta viime aikoina kasvavaa velkaa on kyetty maksamaan vain uudella velalla. Suunnan on pakko muuttua.


Täällä suurin murros alkoi, kun kaupunkisuunnittelu jätti vähemmän merkitykselliseksi talouden tasapainon, mitä taas aikaisemmin hyväksytty strategiasuunnitelma 2011-2016 edellytti ja korosti.. Kaupunkia lähdettiin suuntaamaan sellaisiin tavoitteisiin, joihin sen voimavarat eivät ikinä olisi riittäneet. Poliittiset päättäjät katselivat passiivisina ihmetellen, millä vauhdilla visioon Kulttuurisatamasta ja sen konsultti-ideoihin rahaa syydettiin. Pienintäkään huolta ei näkynyt missään kassavirroista, joita edes johonkin mittaan suunnittelun tuli edellyttää. Käyttöpääomaa ei kumma kyllä juuri missään tarvittu. Omituista!


Millään jipoilla ei tuhoja, joita ylivelkaantuminen ohessaan tuo, voi enää estää. Velkavastuita on lykkäämisillä yritetty sysiä pois näkyvistä, mutta niin kunta- kuin muussakin taloudessa, kaikki kirjat joskus avataan. Kotkan on nyt palattava rankoin päätöksin tasapainoisempaan talouden tilaan. Se ei taas ole mahdollista ilman syvälle käyvää uudelleen järjestelyä kaupungin johtoelimissä. Onneksi siihen tarjoaa mahdollisuuden lähestyvä kuntavaali. Se mahdollisuus on nyt pakko käyttää. Pormestarimallia on harkittava täydellä vakavuudella.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…