Siirry pääsisältöön

Kehitys vaatii veneen keikuttajia

  Kun kunnallinen valta on vuosikymmenien ajan Kotkassa ollut saman, vaaleissa voittaneen puolueen ja sitä uskollisesti tukeneen ryhmän käsissä, on eriävien mielipiteiden saaminen kehittämisen vaihtoehdoiksi ollut vaikeaa. Nuorten ja vasta mukaan tulleiden kohdalla jopa mahdotonta. Kuitenkin kunnallisessa kehittämisessä suurin haaste on kannustaa ihmisiä esittämään juuri erilaisia näkökulmia.

Kun Kotkansaaripuolue (Sd + osittain kok.) ei ole halunnut kuulla erilaista ajattelua, seurauksena paikallisessa kehityksessä on käsijarru ollut raskaasti päällä. Demokraattisesti valittuun diktatuuriin on liittynyt talousarviosokeus. Liian helppoa on syytellä outoja olosuhteiden käänteitä ja puolustella omaa heikkoa menestystä taistelussa niitä vastaan. Aseet puolustautumiseen kun on pudotettu käsistä.

Kun vanhan elinkeinorakenteen aikanaan luoma "iso pussi" on tyhjä ja menneiden vuosien megavirheet kahlehtivat. Kaupungin kassaa pitävät kohta yllä vain kotkalaisten raskaasti verotettavat kukkarot ja valtio. Silloin tarvitaan johtoon voimia, jotka ensin mobilisoivat ja sitten suuntaavat kaupungin koko ajattelevan ytimen yhteisiin tavoittesiin  

Taisteleviksi voimiksi tulevat uudet, entisiä paremmin koulutetut ja talouteen lisää koulutettavat valtuustoryhmät. Heille tulevaisuus ojentaa kättä. Uusi moottoritie ohjaa väkeä miljoonakaupunki Pietarista uteliaina tutustumaan Pohjolan kansakuntiin ja heidän kulttuuriinsa. Kahvila sinne, ruokapuoti tänne, olisi jäniksen käpäläksi vikkelä konsti, mutta pääomien liikuttajiksi hyvistäkään lisukkeista ei ole.

Tunnustan, että tämän kirjoituksen olen pienin ajankohtaistuiksin lainannut vuonna 2001 painetusta kirjastani Minun Kotkani, erilainen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uutinen

Viides kierros ei tuonut ratkaisua sekavana jatkuvaan vyyhteen. Englannissa kyllä vakuutettiin, että neuvottelut olivat askel hyvään suuntaan. Pääministeri Teresa May näytti kuitenkin joutuneen sitä- vastoin aikamoiseen sekasotkuun. Se oli ainakin SK:n no 41:ssa tulkittu mielipide. Hänen asemansa oli konsrvatiivipuolueen johdossa alkanut todella horjua. Yritykset kohentaa puolueen mainetta olivat varsin kolhiintuneet.

Kaikkinainen tyytymättömyys brexitiä kohtaan kohosi huippuunsa. Siellä osa saman aatteen edustajista alkoi avoimen kapinan pääministeriä vastaan. Sama kokous oli Teresa Mayn kannalta täysi pannukakku. Linjapuhe epäonnistui ja se keskeytettiin tahattomin yskänkohtauksin. Hänelle ojennettiin jopa lomake, jolla tarjoudutaan eristäytymään koko brexit-tavoitteesta. Ja kapinaliike sen kuin vain lisääntyi. Jo 30 kansanedustajaa alkoi epäillä.

Konservatiivien äänisaalis kutistui ennenaikaisissa vaaleissa 13 paikan verran. Vastaavasti labour-puolue sai ääniosuudekseen noin 40 pro…

Molemminpuolista uhoa

Presidentti Putin pani maailman hätkähtämään Krimi-operatiollaan. Alkoiko uusi kylmä sota Euroopassa? Varmaa on, ettei kukaan sellaista toivo juuri kun Eurooppa on toipumassa viimeisestä taantumakaudestaan. Putin on saanut hyväksyviä hurraahuutoja omiltaan, mutta pääseekö tilanne vielä eskaloitumaan?  Sisältääkö lännen hyssyttely sittenkin toimia, joita Venäjän olisi odotustensa vastaisesti pakko kuunnella? Ottiko presidentti Putin huomioon, ettei vastustaja kaikkea huutamalla sano? Kyllä, sen Moskova tajusi varmasti. Kremlillä on hyvät tulkit.
Kansalaiset ovat panneet merkille USA:n presidentti Obaman puheenvuoron. Pinnallisesti se vaikutti hyttysten läpsyttelyltä. Tosiasiassa kannatti kiinnittää huomio hänen sanomansa sisimpään ytimeen. Sen mukaan - Yhdysvallat ja Eurooppa yhdessä - eivät tule antamaan noin vain anteeksi tämänkaltaisia Krimi-operaatioita. Vastavetona Amerikka alkaa aivan varmasti varautua muun muassa oman liuskekaasunsa nopeutettuihin toimituksiin Eurooppaan. Tätä …

Rangaistussiirtola

Kaikki työvoima: aikuisuuden portille kasvaneet lapset, osa rintamalta lomilla kävijöistä, voimissaan olevat vanhukset ja tietysti kaikki sopivan ikäiset naiset haalittiin mukaan sodan 1941-1944 aikana huutavaan työvoiman tarpeeseen. Jo puolimiljoonaiset rintamavoimat lohkaisivat osansa monenlaisten töiden tekijöistä. Siihen vain oli pakko sopeutua.  Erikoisministeriö huolehti siitä, että maan oma elinkeinoelämä, ja osin myös vienti, pyöri sodan jatkuessa tilanteen vaatimalla tasolla.

Historiasta olemme saaneet lukea, kuinka vankiloista värvättiin vapaaehtoisia rangaistusvankeja taistelujoukkoihin ja linnoitustöihin. Osa pakeni, vaihtoi puolta ja valtaosa taisteli. Yleensä kertomukset ovat käsitelleet miesten osuutta, naisten osuus, paitsi lottien palvelua on ollut tuntemattomampaa. Sen sijaan niin paljon ei ole kerrottu kaikkien naisten työstä, varsinkaan silloin kun sitä käytettiin rangaistuksena. Se ymmärrettiin sodan varjopuolena, mutta pakollisena.

Naisten rangaistusleiri Karhula…